Artrokinesiologie
Bewegingsapparaat
Storingen
Gevolgen
Uitwijkhouding
De behandeling
Effecten kaart
Samenvatting
Download folder

 

Gevolgen

Gevolgen van storingen in het bewegingsapparaat
Door de compenserende maatregelen van het lichaam wordt het aangedane gewricht zo goed mogelijk ontzien, evenals de bij het gewricht behorende spiergroepen. Om dit mogelijk te maken moeten andere gewrichten en spieren extra belast worden. Deze situatie kan jarenlang bestaan en zich dan over steeds meer gewrichten uitbreiden.

Zolang het bewegingsapparaat deze situatie aan kan, zal de persoon in kwestie geen of slechts incidenteel klachten hebben. Soms kunnen de abnormaal zwaar belast spiergroepen pijnlijk worden. Massage, spierontspannende middelen en warmte kunnen dan verlichting geven, maar veranderen niets aan de oorzaak. De aangedane gewrichten gaan steeds meer “vastroesten”. Ze krijgen steeds minder (beweging)mogelijkheden. Ze worden door het lichaam “buitenspel” gezet. Gevolg daarvan is dat deze gewrichten gaan degenereren, ook wel artrose of “slijtage” genoemd, maar het zou beter zijn om hier van inactiviteitatrofie te spreken. De schade wordt immers niet veroorzaakt door overmatige belasting maar juist door het niet-gebruiken van het gewricht.

Spiergroepen behorend bij de functiegestoorde gewrichten gaan verslappen. Ook hier is dus sprake van inactiviteitatrofie. De overbelaste gewrichten (dat zijn dus de gezonde gewrichten die voor de bescherming van de “zieke” gewrichten moeten “over”werken) worden steeds meer uit hun verband gewerkt. Ze worden te beweeglijk, hypermobiel. Er kan zo een situatie ontstaan waarin een of meer gewrichten zo ernstig gedegenereerd zijn (versleten), dat herstel niet meer mogelijk is.
Sommige gewrichten kunnen tegenwoordig door een kunstgewricht (prothese) worden vervangen, zoals bij heup- en kniegewrichten goed mogelijk is. In de wervelkolom is vervanging echter niet mogelijk. De zeer ingewikkelde en samengestelde bouw van de wervelkolom en de aanwezigheid van het uiterst kwetsbare ruggenmerg met zijn zenuwaftakkingen tussen de wervels, leent zich hier moeilijk voor. Wel worden soms wervels met behulp van botspaanders uit het onderbeen of bekkenkam aan elkaar bevestigd om het gedegenereerde deel uit te schakelen. Maar hierdoor wordt het gehele systeem niet verbeterd. Integendeel.

lees verder