Artrokinesiologie
Bewegingsapparaat
Storingen
Gevolgen
Uitwijkhouding
De behandeling
Effecten kaart
Samenvatting
Download folder

 

Storingen

Storingen in het bewegingsapparaat
Soms ontstaat vroeg of laat in de loop van het leven een functiestoornis in één of meer gewrichten van het bewegingsapparaat. Oorzaken daarvan kunnen allerlei grote en kleine traumatische gebeurtenissen zijn (vallen, ongevallen), die vanaf de geboorte(bevalling) kunnen plaatsvinden.
Bij een stoornis in de bewegingsmogelijkheden van één of meer gewrichten, zal het lichaam trachten deze functiestoornis te ontzien door compensatiehoudingen, een zgn. uitwijkhouding. Dat is een reflexmatig ontwijken van de schadelijke prikkels.
Een eenvoudig voorbeeld is het scheeflopen met een pijnlijke voet door een eksteroog of punaise. Deze uitwijkhouding is dus een op zichzelf nuttige en doeltreffende manier om onbewust pijn te vermijden.Maar ook uitingen van een dergelijke uitwijkhouding zijn bv.:

Door al deze uitwijkhoudingen ontstaat er een functioneel beenlengteverschil.

Natuurlijk zijn met uitwijkhoudingen de oorzakelijke problemen niet opgelost. Zolang de functiestoornis niet wordt opgelost zal de uitwijkhouding blijven bestaan. Echter de uitwijkhouding veroorzaakt op den duur problemen ook op andere plaatsen.

lees verder