Artrokinesiologie
Bewegingsapparaat
Storingen
Gevolgen
Uitwijkhouding
De behandeling
Effecten kaart
Samenvatting
Download folder

 

Uitwijkhouding

Pogingen om de uitwijkhouding die het bewegingsapparaat heeft aangenomen te corrigeren of terug te dringen (operatief), door oefeningen of door hulpmiddelen, zonder de oorzaak van de uitwijkhouding aan te pakken, gaan dikwijls gepaard met een verergering van de klachten. Ook kunnen zij, omdat het lichaam een andere uitwijkhouding moet kiezen, klachten op een andere plaats veroorzaken, zoals migraine of meniere. Het lichaam had immers de uitwijkhouding aangenomen om het oorspronkelijke probleem tegen te gaan.

Vandaar dat het geven van een hakverhoging bij een functioneel beenlengte verschil vaak averechts werkt.
Hetzelfde geldt in een dergelijk geval voor oefeningen waardoor de overbelaste gewrichten en spieren nog meer belast worden, terwijl de functioneel gestoorde, ontziene gewrichten ook dan buiten schot blijven. De uitwijkhouding wordt dan soms wel versterkt, waardoor tijdelijk schijnbare verbetering optreedt.

U kunt de situatie dus zelf niet verbeteren. Zolang er nog “zieke” gewrichten, spieren en zenuwen zijn, moet u overbelasting vermijden, dat wil zeggen alles wat u belastend vindt. U moet nooit op advies van anderen tegen uw zin gaan oefenen of bewegen. Volg geen advies van anderen, alleen wanneer u er zelf behoefte aan heeft. Hierin bent u zelf de grootste deskundige. Luister naar uw lichaam. U weet precies hoe u het liefste wilt zitten, liggen, staan, enz. Naarmate het herstel vordert door de gevolgen van de behandeling, komen de mogelijkheden weer terug.

lees verder